Angående valresultatet…

Nu har valresultatet när det gäller alliansens majoritet sjunkit in lite mer. Jag hoppas det går bra för oss nu, och att vi inte blir sjuka. Och jag hoppas att vallöften om småföretagen slår in. Jag försöker vara positiv, och det gör jag genom att tänka som följer.

Jag tror att Vänsterpartiet kommer göra ett kanonval om fyra år. Då har svenska folket förstått det som någon skrev med vit krita utanför bensinmacken: ”De som röstar höger har ingen själ!”

Om fyra år har svenskarna insett att det nya arbetarpartiet inte tycker att man är värd att kallas människa om man inte just arbetar. Att blå politik handlar om att ta från de fattiga och ge till de rika. Borgare… säger det någon någonting? Har folk läst historia i skolan?

Om fyra år har Ohly präntat in i folk att Vänsterpartiet är motsatsen till moderaterna, och att moderaterna inte är omtänksamma. Om fyra år går Vänsterpartiet framåt. Det kan jag lova!

Själv är jag piratpartist, men hjärtat sitter till vänster… Har vi tur behövs inte piratpartiet om fyra år. I annat fall ska vi protestera högt och ljudligt mot inskränkningar i privatlivet! Och vi ska ta lärdom av Ohly, för han har en bra strategi. Se själva!

Finns det motsättningar i att placera in sig i vänster-höger-skalan och vara pirat? Jag såg att några hade den åsikten i forumet på piratpartiets hemsida. Jag tycker inte det. Man kan väl agitera för båda sakerna… Så länge man inte uppträder som just pirat, förstås. Företräder man andra pirater kan man ju inte göra det, men annars, går det bra annars? Vi kan ju inte förbjuda åsikter… eller göra inskränkningar på yttrandefriheten. Det skulle vara så o-pirat!

Flattr this!

10 reaktioner på ”Angående valresultatet…”

 1. Klart man måste få ha åsikter, även som medlem av Piratpartiet – eller vilket annat parti som helst. Men om man uttalar sig som representant för sitt parti (alltså, man talar för fler än bara sig själv och det i partiets namn) så är det partipiskan som gäller. Eller, i Piratpartiets fall, de faktiska sakfrågorna.

  Personligen är jag alldeles för ointresserad av politik för att orka ta ställning i precis alla frågor, så jag tar till mig partiets linje även personligen (vilket det nog är ganska få som gör). Till skillnad från många andra kan jag inte läsa de senaste vallöftena och välja min favorit, eller se en TV-debatt och rösta på den som ger bäst intryck. Jag tittar istället på vad partierna har åstadkommit i förhållande till vad de har lovat tidigare. Det ger en bild av vilket samhälle partierna vill att vi egentligen ska leva i. Och när man gör på det sättet blir det förbannat svårt att ta något av de etablerade partierna på allvar.

  Dessutom tycker jag att det klassiska höger/vänster-tänkandet är direkt föråldrat, och dessutom fördummande. En värld där man bara har två alternativ att välja mellan, är direkt skrämmande. Speciellt när båda alternativen känns fel.

  Jag hoppas innerligen att även politiken en vacker dag kommer att handla om kompetens och sakkunskap, istället för gamla ideologier och traditioner…

 2. Och det jag just skrev gäller riksdagsnivån. Kommunalpolitiken är en helt annan värld, och där har jag röstat på ett etablerat parti – men jag har gjort det utan att ta hänsyn till partiets ideologi eller traditioner.

  Istället tittade jag på vad de olika partierna verkligen har gjort för kommunen, vilka frågor de har lyft fram, hur aktiva de varit, vilket perspektiv de har jobbat ifrån och vilka personer som står på listorna. Det har varit ett otroligt tråkigt arbete, men väl värt besväret.

 3. Jag kan inte riktigt hålla med dig. Kanske är det andra sakfrågor som avgör vad som är höger och vänster nu för tiden, men ideologierna finns kvar, och går väldigt bra att tillämpa på samhället idag.

  Höger: Sköt dig själv och skit i andra!
  Vänster: Solidaritet! Ta från de rika och ge åt de fattiga.

  Det krångliga med att titta på vad partierna har åstadkommit är ju att de inte alltid haft hela makten när de haft den. Så de har varit tvugna att kompromissa. Det är så vårt system fungerar… på gott och ont.

  Det kanske är fördummande med höger och vänster, men det gör ju saker och ting mycket enklare. Jag är för trött för att se hela färgskalan nu, så jag ska inte uttala mig för mycket, men grönt och svart finns ju på båda sidorna…

 4. Lol! Det där var så dumt och oinformerat, så det svarar jag inte ens på. Läs på litegrann innan du uttalar dig. Men det kanske var just för att du inte var påläst som du inte satte ut ditt namn?

 5. Ur Piratpartiets valmanifest: ”Inga andra frågor (rubrik, min anm.)

  Piratpartiet tar inte ställning i höger/vänster-frågor, eller andra frågor som ligger utanför vårt principprogram.
  Speciellt lägger vi oss inte i fördelningspolitiken. Vi är inte ute efter att fördela om pengar mellan olika grupper i samhället. Inget av våra förslag kostar några pengar för staten, och flera av dem kan potentiellt spara pengar i budgeten. Därför kan vi med gott samvete ställa oss utanför dragkampen om budgeten, och överlåta den till de gamla partierna.
  Vi är beredda att stödja såväl en socialdemokratisk som en borgerlig regering, och menar att både Göran Persson och Fredrik Reinfeldt är kapabla att axla rollen som regeringsbildare på ett tillräckligt bra sätt. Vi tycker inte att skillnaden mellan dem är så stor i praktiken, och var och en av oss är beredd att leva med endera av dem som statsminister.”

  Snacka om att köpa grisen i säcken. Man har ju ingen aning om vad de tycker i andra, viktiga frågor.

  Jag visste tillräckligt mycket för att veta att jag ville ha en vänsterregering.

 6. Man vet ju exakt vad de tycker i andra frågor: INGENTING! Röstar man på piratpartiet överlåter man alltså till resten av svenska folket att bestämma om det ska vara höger eller vänster i övrigt. Jag vet att det står i valmanifestet att det inte är så stor skillnad på blocken. Jag tycker snarare att de skillnader som finns är mindre än den skillnaden jag vill göra.

  Anledningen att rösta på piratpartiet ska alltid vara att man tycker att det viktigaste som måste ändras är vår integritet. Själv anser jag att vissa av Bodströms förslag direkt hotar demokratin, och den är väldigt viktig för mig.

  Jag ska väl inte uttala mig i förväg om vad nästa regering gör i de frågorna. Har vi tur behövs inte Piratpartiet nästa val. I annat fall har vi tills dess protesterat ljudligare än förut mot det vi tycker är fel i samhället. För jag tror det var vårt största misstag. Vi hördes inte tillräckligt. Resten gjorde vi bra. Vi fick ju tiotusentals röster som kom både från höger och vänster.

  Beskyll inte oss för maktskiftet. Vi påverkade inte vågskålen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.