Jag tror man ska vara försiktig med att fråga en person som Brumark om “expertutlåtande”. Han talar nämligen i ena andetaget om att han har lång erfarenhet(är 8 år lång tid, egentligen??? Då har jag lika lång erfarenhet, men jag ser mig mer som nybörjare som skrapat på ytan av hela kittet.) av IT-säkerhet, och att det i den branchen (mycket riktigt) handlar mycket om att nätverka och på så sätt hela tiden hålla sina kunskaper färska. I nästa andetag säger han “jag känner folk på Antipiratbyrån, men jag känner även folk från Scenen, som är eliten bland piraterna. Där finns ett hederskodex att ingen ska tjäna pengar på verksamheten. Deras intresse ligger i att se om de kan knäcka saker.”

Hur kan man, om man är väl insatt, kalla en cracker för en pirat? Iofs har pirater stor nytta av crackers, för det är så svårt att spela spelen man tankat hem utan varken serial eller crack. Men om man läser i princip ALLA readme-filer som följer med crack eller keygens så förstår man snabbt att de som gjort det hela tycker att alla har rätt att prova spelen/programmen, men om man gillar det SKA man köpa det, annars radera. Är man pirat då? Inte i den mening som målas upp i massmedia. Nu vet jag ju att folk inte beter sig som det står i readme-filerna, men intentionen är inte pirat…

Ok, han är säkert felciterad. Men jag reagerade ändå på det.

Och det blir bättre: “I USA får man ladda ner i snudd på obegränsat hög hastighet, men hastigheten för att ladda upp är styrd. Det är ett enkelt medel att bli av med avarter på internet.”

Och så får man förstås inte glömma hans “upplysande” mail till Johanna Nylander.