Fostra nördar?

Inatt skrev jag ihop en sammanfattning om mina upplevelser på två seminarium jag varit på som handlade om innovation och skolan.

Det som upprörde mest på Twitter verkar ha varit att Dan Jangblad inte tyckte att skolan ska fostra nördar. Jag vill bara förtydliga att jag inte tror att han menade just datanördar, utan folk som bara kan en enda grej, och inte har någon social kompetens (och alltså till exempel inte kan förmedla det de kan på ett bra sätt till medarbetare). Är man för smal kommer man dessutom snart att bli utbytt mot någon som kan nästa sak.

Jag känner många som jag kan kalla datanördar, men inte så jättemånga som stämmer in på Dans beskrivning. De flesta i Piratpartiet, till exempel är bra på flera olika saker, och är väldigt mysiga människor.

Sedan kan man ju fundera över om det inte behövs några med spetskompetens, och om man inte måste skala bort vissa kompetenser för att kunna bli läskigt bra på en sak. Fast jag vet inte om det är önskvärt att det behövs människor som är gifta med jobbet. Jag önskar människor mer liv än så… men om de lever för en enda sak och blir lyckliga av det är det nog bara att tacka och ta emot.

Klara sitter här och säger att samhället får skylla sig självt om det inte förstår det, så då måste det vara sant!

Bild härifrån.

Flattr this!

8 reaktioner på ”Fostra nördar?”

  1. Pingback: Johanna Julén
  2. Pingback: Piratpartiet Live!
  3. Ja, för att nå absoluta toppen krävs det ofta uppoffringar av bisaker som ”liv”. Det är ju först då som man skapar tillräckligt bra frön till produkter och företag för att landet ska vara globalt konkurrenskraftigt. Att satsa på att bli medelmåttig känns som ett bra recept på att misslyckas helt. Risken att få för stor elit i ett land tror jag är försumbar. 🙂

    Visserligen finns det ju en risk med att vara för smal (pekar på mig själv), men å andra sidan har man ju faktiskt tagit sig till någon form av elit en gång, och kan förmodligen göra det flera gånger på andra (närliggande) områden om det skulle behövas. Du kanske ser det på något annat sätt, men det är jättevanligt att folk (för att inte tala om media) betraktar hjärnan som en CD-R-skiva. När man väl har skrivit dit en utbildning eller en kompetens, är det fullt och det är omöjligt att lägga till mer. Liksom… va?

    1. Ja, jag blev faktiskt förvirrad, för att Klara sa till mig att det var så att man inte kan fylla på med mer utan att något försvann, och det är verkligen inte så jag sett på den mänskliga hjärnan…

      1. I någon kvinnotidning hade de faktiskt en artikel på det temat. För att kunna lära sig nya saker rekommenderade de att man skulle skriva ner saker man inte längre ”behövde” på lappar. Helt makalöst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *