Digitala bibliotek – utopi eller verklighet?

Jag rÄkade sÀtta mig bredvid Urban Rybrink innan ett seminarium om digitala bibliotek igÄr. Eller rÄkade och rÄkade. Min strategi Àr att sÀtta mig bredvid nÄgon nÀr jag kommer och hoppas att de har intressanta saker att sÀga i ett samtal före seminariet. Kommer man en halvtimme i förvÀg Àr det nog det bÀsta sÀttet att fördriva tiden, skulle jag tro. Hittills har det fungerat över förvÀntan.

NÀr jag presenterade mig som piratpartist ville Urban genast berÀtta att Mackans bloggpost om deras möte hÀromdagen kanske inte fick alla fakta rÀtt, men att andemeningen i alla fall var korrekt.

Sedan berÀttade han lÀnge om alla de problem som kan uppstÄ, inte vid tolkningen av det inskannade materialet, utan just vid inskanningen. Riktigt gamla böcker behöver dokumenteras pÄ fler sÀtt Àn att just orden lÀses in. Eftersom de Àr handskrivna kan det vara av stort vÀrde att kunna studera handstilen senare.

Urban berÀttade om en bok som var en meter lÄng och handskriven av en munk för mycket lÀnge sedan (jag vill sÀga 1600-tal, men jag Àr inte helt sÀker pÄ att jag minns rÀtt). Det Àr liksom inte bara att lÀgga den i kopiatorn. ;)

Jag Àr vÀldigt glad och tacksam att jag fick det samtalet. Det gav massor med inblick i problematik som jag antagligen fortfarande inte förstÄr fullt ut.

Seminariet var fruktansvÀrt intressant. Vi fick bland annat höra att vi har varit i det digitala samhÀllet ganska lÀnge. Vi har en allmÀnning av kunskap som medborgare vill ha tillgÄng till, men vi har i politiken fastnat i teknikspecifika diskussioner.

Det var ju skönt att höra att det inte bara Ă€r Piratpartiet som kan fastna dĂ€r, tyckte jag. PĂ„ det stora hela tyckte jag att det var mĂ„nga piratiska vĂ€rderingar som kom fram. Till exempel att glappet mellan att en film gĂ„r pĂ„ bio och att den finns tillgĂ€nglig pĂ„ DVD nĂ€stan tvingar fram piratkopiering. Jag skulle ju önbska att DVD-skivorna sĂ„ldes vid utgĂ„ngen nĂ€r man just sett filmen och Ă€r som mest pepp pĂ„ den…

Jag var nog inte ensam om att kĂ€nna de piratiska vĂ€rderingarna i rummet, för nĂ€r en kvinna i panelen uttryckte att ”biblioteken kanske Ă€r de nya piraterna” var det som att alla nickade i samförstĂ„nd.

image

Det pratades Àven om att politiker behöver skapa strategi för de ytterligare tekniksprÄng som behöver göras, och tillse att strukturen blir rÀtt, för det Àr dyra saker som byggs upp nu. DÄ menades att man behöver skapa en övergripande strategi och kanske samma datasystem över hela landet som sedan kan fyllas med innehÄll efter behov. SÄ att inte varje bibliotek eller landsting behöver uppfinna hjulet.

Det hela avrundades med meningen ”Kultur och kunskap mĂ„ste vara tillgĂ€ngligt inte teknikspecifikt”. Jag tyckte det var vackert.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Följande HTML-taggar och attribut Àr tillÄtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

.
.